SUOMALAISEN NUKKETEATTERIN PÄIVÄ 11.2. JA VUODEN NUKKETEATTERI-TEKO

Suomalaisen nukketeatterin päivä 11.2. ja Vuoden nukketeatteriteko

Suomalaista nukketeatterin päivää vietetään vuosittain 11.2. Päivän kunniaksi julkaisemme  suomalaisen nukketeatterin julistuksen, jonka on kirjoittanut edellisnä vuonna Vuoden Nukketeatteriteolla palkittu taiteilija tai yhteisö.  

Suomalaisen nukketeatterin päivän julistukset:

 


Vuoden nukketeatteriteko:

Vuoden nukketeatteriteko -palkinnon tavoitteena on nostaa esiin taiteellisesti tai taidepoliittisesti merkittävä, uusia yleisöryhmiä houkutteleva, innovatiivinen tai muuten erityisen ansioitunut nukketeatteri, -taiteilija tai -tapahtuma.

Vuoden nukketeatteriteko -palkitut:

 • 2023 Johanna Salo ja Teatteri Liikutus tunnustuksena tulisieluisesta ja monipuolisesta nukketeatteritoiminnasta pohjoisimassa Suomessa ja kansainvälisillä näyttämöillä.
 • 2022 Metropolitan Puppets ry: Nukketeatteritalon perustaminen Pakilaan Talo tarjoaa paikan ammatikseen nukketeatteria tekeville ja se on mahdollisuus suuren yleisön löytää yhä helpommin nukketeatterin pariin. Nukketeatteritalon perustaminen oli konkreettinen teko, joka edesauttoi nukketeatteritaidetta huimasti eteenpäin pääkaupunkiseudulla ja samalla koko valtakunnassa. Pakilan Nukketeatteritalon perustaminen oli iso ponnistus ja todellinen Exit-hanke koronan jälkeen.
 • 2021 Paula Vilmi, Kaavi,  tunnustukseksi varjotaiteen näkyväksi ja tunnetuksi tekemisestä erityisesti Pohjois-Savossa ja Kainuussa. Paula Vilmi toimii sooloesiintyjänä, nukenrakentajana, pedagogina ja yhteisötaiteilijana.
 • 2020 Anne Lihavainen, Porvoo, tunnustukseksi pitkäjänteisestä ja monipuolisesta työstä lapsille ja aikuisille suunnatun nukketeatterin ja taidekasvatuksen saralla.
 • 2019 Tip-Fest 10-vuotta, Turku. 10-vuotiaan festivaalin merkitys ja vaikutus ovat laajakantoiset ja uraauurtavat sekä suomalaisella että kansainvälisellä nukketeatterikentällä. Palkinnon vastaanottivat festivaalin taustavoimat Roosa Halme, Outi Sippola ja Anna Nekrassova.
 • 2018 Le Royal Joutava: Joutavat Nukketeatteripäivät merkittävästä aluellisesta taideteosta sekä kiitokseksi ja kannustukseksi tinkimättömille taiteilijoille jotka näkevät mahdollisuuksia siellä, missä monet huomaavat vain esteitä. Joutavat Nukketeatteripäivät 3.11.2016 - 3.11.2018 kutsuivat seitsemästi yleisön ottamaan osaa innostavaan ja valloittavaan kokemukseen, astumaan tuntemattomaan ja saamaan virkistävän näkökulman siihen, mitä esittävä taide voi olla. Tapahtumat toteutettiin suurella sydämellä, taiteellisesti korkealaatuisella ohjelmistolla.
 • 2017: Marja Nykänen, KATSOS!-tapahtuma Charleville-Mézierérissä syyskuussa 2017. Suomalaisen nukketeatterin esiinmarssin järjestämisestä Charlevillen kansainvälisillä nukketeatterifestivaaleilla.
 • 2016: Satuteatteri Punahilkka Joensuu. Palkinto luovutettiin tinkimättömästä, laadukkaasta työskentelystä nukketeatterin hyväksi jo 35 vuoden ajan.
 • 2015: Punch Night Fever-klubit Kansallisteatterin Lavaklubilla. Palkinnon vastaanotti klubien järjestämisen organisoinut Niina Lindroos yhteistyökumppaneinaan Pääkaupunkiseudun Nukkenomadit.
 • 2014:  Case Off Nukketeatteri  -tapahtuma 4.-7.8.2014 Tampereen Teatterikesän off-ohjelmistossa. Palkinnon vastaanotti tapahtuman organisoinnista päävastuun kantanut Alma Rajala, jonka yhteistyökumppanit olivat Aura of Puppets -verkoston toimijat.
 •  2013: Myrsky. Tehdas Teatterissa toteutettu huimapäinen Myrsky oli turkulaisten nukketeatterintekijöiden kunnianhimoinen suurponnistus, jossa Shakespearen klassikko sai täysin uudenlaisen tulkinnan. Esityksen ohjasi Merja Pöyhönen.
 • 2012: Marjut Tawast. Toiminnasta nukketeatterialan taustavoimana, tukijana, tulkkina, tallentajana ja yhteisenä inspiroijana yli 30 vuoden ajan. 
 • 2011: Timo Väntsi. Työpanoksesta Nukketeatteri-lehden kehittäjänä ja koko taiteenalan profiilin nostajana. 
 • 2010: Satu Paavola. Työskentelystä aikuisten nukketeatterin puolesta. Näytelmä 3D. Dirty, difficult and dangerous herätti valtakunnallisesti huomiota.  
 • 2009: Katriina Andrianov. Kansainvälisen konferenssin järjestämisestä Tampereella: International Conference of Stage Animation.
 • 2008: Leena Karjarinta ja Kaija Halme. Vuosien työstä nukketeatterin edistämiseksi kirjastossa.