KANSAINVÄLINEN UNIMA JA YHTEISTYÖVERKOSTOT

Maailman nukketeatteriväen yhteistyöjärjestö UNIMA (Union Internationale de la Marionnette) on


perustettu Prahassa 1929. UNIMA:n tavoitteena on toimia poliittisista, uskonnollisista ja rodullisista näkemyksistä riippumatta nukketeatterin edistämiseksi kaikkialla maailmassa. Järjestöön kuuluu tuhansia nukketeatteritaiteilijoita yli 90 maasta kaikilta viideltä mantereelta ja se on saanut UNESCO:ssa (YK:n tiede- ja kulttuurijaos) arvostetun C/NGO -statuksen, minkä mukaisesti se on teatterialalla itsenäiseksi ja tärkeäksi tunnustettu maailmanjärjestö.

UNIMA kokoontuu joka neljäs vuosi Maailmankongressiin. Viimeisin maailmankongressi pidettiin Espanjan Tolosassa ja San Sebastianissa touko-kesäkuun vaihteessa 2016. Puheenjohtajaksi valittiin edelleen Dadi Pudumjee  ja pääsihteeriksi  Idoya Otegui.

Dadi D. Pudumjee
Idoya Otegui


Seuraava Maailmankongressi järjestetään Indonesiassa vuonna 2020.

UNIMA:n päätösvaltaa käyttää 18-jäseninen hallitus (Executive Committee), joka kokoontuu eri maissa kerran vuodessa.

Executive commitee jäsenet 2016-2020

UNIMA:n eri jäsenmaiden kansalliset keskukset ovat edustettuina järjestön edustajistossa (Council), joka kokoontuu Maailmankongressin yhteydessä ja myös niiden välillä.

Suomen edustajistoon kuuluvat:
2016-2020
Katriina Andrianov
Johanna Salo
Aapo Repo

2020-2024
Aapo Repo
Roosa Halme
Maiju Tawast
  Kansainvälisen UNIMA:n päämaja sijaitsee Ranskassa, Charleville-Mézièresin kaupungissa. Samassa kaupungissa sijaitsee myös Kansainvälinen Nukketeatteri-instituutti (Institut International de la Marionnette), alan koulutuskeskus ja mediateekki sekä Ranskan Nukketeatterikoulu ESNAM (Ecole Nationale Superieure des Arts de laMarionnette). Charleville-Mézièresissä järjestetään myös maailman suurimpiin kuuluva Kansainvälinen nukketeatterifestivaali.

  Muut kansainväliset yhteistyöverkostot

  Suomi on osallistunut vuodesta 1992 lähtien Itämeren maiden nukketeatteripäiviin (New Days of Baltic Sea Puppet Theatre), kiertävään festivaaliin ja verkostoon. Vuonna 2011 verkosto organisoitui NEECPA-järjestöksi (The Northern and Eastern European Centre for Puppet Arts), johon kuuluu 11 maata.

  Vuodesta 1992 lähtien Suomi on ollut mukana Pohjois-Kalotin - Barentsin alueen nukketeatteriverkostossa, johon osallistuvat Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän kalottialueet.


  Nordic Puppeteer (NordPu) Directory/Nordisk bank för dockteaterkonstnärer

  Vuonna 2016 Suomen Unima perusti Nordic Puppeteer directory-alustan pohjoismaisten nukketeatteriammattilaisten yhteistyöverkostoksi.

  I
  n NordPu site you can find puppet theatre workers and contacts in Scandinavia: Finland, Sweden, Denmark, Norway and Iceland.


  The site is created by Unima Finland and funded by Nordisk Kulturfond.
  Linkit: