KANSAINVÄLINEN UNIMA

Maailman nukketeatteriväen yhteistyöjärjestö UNIMA (Union Internationale de la Marionnette) on

perustettu Prahassa 1929. UNIMA:n tavoitteena on toimia poliittisista, uskonnollisista ja rodullisista näkemyksistä riippumatta nukketeatterin edistämiseksi kaikkialla maailmassa. Järjestöön kuuluu tuhansia nukketeatteritaiteilijoita yli 90 maasta kaikilta viideltä mantereelta ja se on saanut UNESCO:ssa (YK:n tiede- ja kulttuurijaos) arvostetun C/NGO -statuksen, minkä mukaisesti se on teatterialalla itsenäiseksi ja tärkeäksi tunnustettu maailmanjärjestö.

UNIMA kokoontuu joka neljäs vuosi Maailmankongressiin. Viimeisin maailmankongressi pidettiin Espanjan Tolosassa ja San Sebastianissa touko-kesäkuun vaihteessa 2016. Puheenjohtajaksi valittiin edelleen Dadi Pudumjee  ja pääsihteeriksi  Idoya Otegui.
Seuraava Maailmankongressi järjestetään Indonesiassa vuonna 2020.

Kuva: Johanna Uusiranta
UNIMA:n päätösvaltaa käyttää 18-jäseninen hallitus (Executive Committee), joka kokoontuu eri maissa kerran vuodessa.

Executive commitee jäsenet 2016-2020

UNIMA:n eri jäsenmaiden kansalliset keskukset ovat edustettuina järjestön edustajistossa (Council), joka kokoontuu Maailmankongressin yhteydessä ja myös niiden välillä.

Suomen edustajistoon kuuluvat:

Katriina Andrianov
Johanna Salo
Aapo Repo
    Kansainvälisen UNIMA:n päämaja sijaitsee Ranskassa, Charleville-Mézièresin kaupungissa. Samassa kaupungissa sijaitsee myös Kansainvälinen Nukketeatteri-instituutti (Institut International de la Marionnette), alan koulutuskeskus ja mediateekki sekä Ranskan Nukketeatterikoulu ESNAM (Ecole Nationale Superieure des Arts de laMarionnette). Charleville-Mézièresissä järjestetään myös maailman suurimpiin kuuluva Kansainvälinen nukketeatterifestivaali.

    Muut kansainväliset yhteistyöverkostot

    Suomi on osallistunut vuodesta 1992 lähtien Itämeren maiden nukketeatteripäiviin (New Days of Baltic Sea Puppet Theatre), kiertävään festivaaliin ja verkostoon. Vuonna 2011 verkosto organisoitui NEECPA-järjestöksi (The Northern and Eastern European Centre for Puppet Arts), johon kuuluu 11 maata.

    Vuodesta 1992 lähtien Suomi on ollut mukana Pohjois-Kalotin - Barentsin alueen nukketeatteriverkostossa, johon osallistuvat Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän kalottialueet. Yhteistyöprojektin merkeissä järjestettävä kiertävä Pohjois-Kalotin / Barentsinmeren Nukketeatterifestivaali pidettiin vuonna 2009 Rovaniemellä.

    Linkit: