KANSAINVÄLINEN UNIMA JA YHTEISTYÖVERKOSTOT

Maailman nukketeatteriväen yhteistyöjärjestö UNIMA (Union Internationale de la Marionnette) on


perustettu Prahassa 1929. UNIMA:n tavoitteena on toimia poliittisista, uskonnollisista ja rodullisista näkemyksistä riippumatta nukketeatterin edistämiseksi kaikkialla maailmassa. Järjestöön kuuluu tuhansia nukketeatteritaiteilijoita yli 90 maasta kaikilta viideltä mantereelta ja se on saanut UNESCO:ssa (YK:n tiede- ja kulttuurijaos) arvostetun C/NGO -statuksen, minkä mukaisesti se on teatterialalla itsenäiseksi ja tärkeäksi tunnustettu maailmanjärjestö.


UNIMA:n päätösvaltaa käyttää 18-jäseninen hallitus (Executive Committee), joka kokoontuu eri maissa kerran vuodessa.


UNIMA:n eri jäsenmaiden kansalliset keskukset ovat edustettuina järjestön edustajistossa (Council), joka kokoontuu Maailmankongressin yhteydessä ja myös niiden välillä.

Suomen edustajistoon kuuluvat:

2020-2024
Aapo Repo
Roosa Halme
Maiju Tawast
    Kansainvälisen UNIMA:n päämaja sijaitsee Ranskassa, Charleville-Mézièresin kaupungissa. Samassa kaupungissa sijaitsee myös Kansainvälinen Nukketeatteri-instituutti (Institut International de la Marionnette), alan koulutuskeskus ja mediateekki sekä Ranskan Nukketeatterikoulu ESNAM (Ecole Nationale Superieure des Arts de laMarionnette). Charleville-Mézièresissä järjestetään myös maailman suurimpiin kuuluva Kansainvälinen nukketeatterifestivaali.

    Muut kansainväliset yhteistyöverkostot

    Suomi on osallistunut vuodesta 1992 lähtien Itämeren maiden nukketeatteripäiviin (New Days of Baltic Sea Puppet Theatre), kiertävään festivaaliin ja verkostoon. Vuonna 2011 verkosto organisoitui NEECPA-järjestöksi (The Northern and Eastern European Centre for Puppet Arts), johon kuuluu 11 maata.

    Vuodesta 1992 lähtien Suomi on ollut mukana Pohjois-Kalotin - Barentsin alueen nukketeatteriverkostossa, johon osallistuvat Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän kalottialueet.    Linkit: