tiistai 7. huhtikuuta 2015Julkaisemme tässä Nukketeatteri 1/2015 -lehdestä valitettavasti pois ääneen muistokirjoituksen
Ransun ja tuhansien muiden ”äiti”, nukketeatteritaiteilija Eevaliisa Holma-Kinnunen on poissa

Eevaliisa Holma-Kinnunen, suomalaisen nukketeatterin uranuurtaja, kouluttaja ja nukketeatteritaiteilija, kuoli 84-vuotiaana Sysmän vanhainkodissa 8.12.2014. Hän syntyi 6.4.1930 Torniossa ja toimi Jyväskylän kasvatusopillisesta korkeakoulusta valmistuttuaan luokanopettajana Vaasassa ja Sysmässä miehensä Raimo J. Kinnusen kanssa. Peruskoulun tullessa Suomeen Eevaliisa Holma-Kinnunen alkoi toteuttaa opettajantyössään POPS 1-2:n lanseeraamaa lausetta "Nukketeatteri on peruskoulun paras opetusväline". Kimmokkeen nukketeatteriin Eevaliisa Holma-Kinnunen sai itse jo koululaisena nähtyään legendaarisen Annikki Setälän esityksiä Rovaniemen kirjastossa. Oman nukketaiteilijanuransa hän aloitti 1970-luvun taitteessa ja perusti vuonna 1973 Nukketeatteri Valkean Ratsun miehensä kanssa. Vuosina 1975 -82 he toteuttivat Lahden kaupunginteatteriin neljä nukketeatterinäytelmää, joista mittavin oli aikuisille suunnattu, 68 nuken Spoon River Antologia. Eevaliisa Holma-Kinnunen teki vuosikymmenten mittaan noin 3500 teatteri-, televisio- ja näköisnukkea, joista 350 - 500 on ollut näytteillä vuonna 1985 Sysmän Onkiniemeen perustetussa Nukketeatteritalo Musta & Valkea Ratsussa. Tunnetuin nukkehahmoista on vuonna 1977 syntynyt Ransu, TV2´n lastenohjelmien suosikki Karvakuono-kavereineen.
Nukketeatteritalosta tuli merkittävä kulttuuri- ja matkailukohde, jossa on vieraillut vuosittain tuhansia kävijöitä. Kokeilunäyttämöllä sekä lapset että aikuiset ovat saaneet tutustua nukketeatterin tekemiseen. Nukketeatteritalo on tarjonnut vuosikymmenten mittaan kymmeniä nukentekokursseja mm. kasvatusalan ammattilaisille sekä työharjoittelupaikkoja käsi- ja taideteollisuusalalle valmistuville. Kirjailija Raimo J. Kinnunen jatkoi 2000-luvulla talossa Eevaliisan innoittamaa nukketeatteritoimintaa kesäesityksin yhdessä heidän poikansa Jukkapekka Kinnusen kanssa.
Uransa aikana Eevaliisa Holma-Kinnunen piti lukemattomia nukketeatterikursseja ja -näyttelyitä sekä Suomessa että ulkomailla. Taiteilijana ja ihmisenä hän oli vaatimaton, uuttera, omistautuva ja lämminsydäminen. Nukkiensa kautta Eeva-Liisa Holma-Kinnunen sanoi tutkivansa ihmistä ja itseään. Länsi-Savo-lehdessä kirjoitettiin vuonna 1984: ”Hänen nukkensa ovat paljon muuta kuin lasten leikkivälineitä, ne ovat mitä suurimmassa määrin aikuisväelle suunnattuja elämän draaman tulkkeja.”
Eevaliisa Holma-Kinnuselle myönnettiin Mikkelin läänin taidepalkinto 1981, valtion taiteilijaeläke 1992, Mikkelin läänin maakuntarahaston taiteilijan palkinto 1994 ja Suomen Uniman kunniajäsenyys vuonna 2014. 

Maiju Tawast
PS: Teoksessa Nukketeatteria suomalaisilla näyttämöillä (LIKE 2009) on ss. 269 – 272 artikkeli Eevaliisa Holma-Kinnusesta