tiistai 13. helmikuuta 2018

11.2. VIETETTIIN SUOMALAISEN NUKKETEATTERIN PÄIVÄÄVUODEN 2017 NUKKETEATTERITEKO
Suomen UNIMA ry on myöntänyt kymmenettä kertaa Vuoden Nukketeatteriteko-palkinnon 11.2.2018 Suomalaisen Nukketeatterin päivänä.

VUODEN 2017 NUKKETEATTERITEKO -palkinto jaettiin Ranskassa asuvalle nukketeatteritaiteilija Marja Nykäselle suomalaista nukketeatteria esittelevän KATSOS! -tapahtuman järjestämisestä Ranskassa, Charleville-Mézièresin kansainvälisillä nukketeatterifestivaaleilla syyskuussa 2017.  Katsos! oli kahdeksan suomalaisen nukketeatteriesityksen katselmus, joka oli osana festivaalin pääohjelmistoa. Suomi 100 -projekti antoi tukea katselmuksen toteutumiselle.

Ranskan Charleville-Mézièrs´issä joka toinen vuosi järjestettävä kansainvälinen festivaali on maailman nukketeatterikentän suurtapahtuma. Festivaali kokoaa kymmeniä tuhansia katsojia viikon aikana ja esityksiä nähdään reilun viikon aikana toistasataa. KATSOS! oli vertaansa vailla oleva kansainvälinen avaus suomalaiseen nukketeatteriin. Kahdeksan suomalaista ryhmää antoi viikon aikana kaikkiaan 26 näytöstä, jotka tavoittivat liki 2000 katsojaa. Esityksiä noteerattiin Ranskan tärkeimmissä medioissa, Le Mondessa ja Radio Francen englanninkielisessä lähetyksessä.

Marja Nykänen toimi KATSOS!- kokonaisuuden kuraattorina, taiteellisena johtajana, tuottajana ja oli koko idean äiti. Hän rakensi tapahtumaa puolitoista vuotta oman suomalais-ranskalaisen teatterinsa Théâtre d’Illusian (perustettu 1997) pyörittämisen ohella. Marja Nykänen on valmistuttuaan vuonna 1993 Ranskan nukketeatterikorkeakoulusta (École Nationale Supérieure des Arts de la Marionnette - ESNAM) työskennellyt Ranskassa ja muissa Euroopan maissa, Pohjois-Amerikassa, Aasiassa ja Afrikassa kansainvälisissä produktioissa, kouluttajana ja festivaaleilla. Suomessa hän on vieraillut säännöllisesti produktioillaan, mm. Rosa Liksomin teoksesta nukketeatterin keinoin toteutetulla esityksellä Jepata Nasta pohjoisnavalla ja toteuttanut vuonna 2010 Helsingin Juhlaviikoille monikansallisen esityksen Saaban kuningatar.

Tilaisuudessa Lapinlahden Lähteellä kuultiin myös Satuteatteri Punahilkan Nukketeatterijulistus vuodelle 2018. Löydät julistuksen vasemmalta osioista festivaalit ja tapahtumat.