maanantai 20. elokuuta 2018

KANSAINVÄLINEN NUKKETEATTERIN MIKROFESTIVAALI KUOPIOSSA SYYSKUUSSA!


KANSAINVÄLINEN NUKKETEATTERIN MIKROFESTIVAALI KUOPIOSSA
Isä Metro, kuva Jaana Palve-Karppasen arkistosta

Kansainvälinen nukketeatterin mikrofestivaali järjestetään 13.-14.9. 2018 Kulttuuriareena 44:ssä (Kauppakatu 44)
Toista kertaa Kuopiossa järjestettävä mikrofestivaali painottuu tällä kertaa nukkeihin. Festivaalilla nähdään lyhyitä teoksia, joista mikään ei kestä yli 60 minuuttia. Esiintyjät tulevat Györistä (Unkari), Akaasta, Joensuusta ja Kuopiosta.  Eri nukketyyppien lisäksi nähdään varjoteatterin keinoin toteutettuja esityksiä. Seitsemästä esityksestä viisi on tarkoitettu aikuisille ja nuorille, yksi kaikenikäiselle yleisölle ja yksi alle 3-vuotiaille. Eläinsatujen lisäksi teokset ovat saaneet innoituksensa runoudesta, mustasta valosta, maahanmuuttokeskustelusta ja suorasukaisesta käsinukkeperinteestä, ja niissä käsitellään muun muassa rasismia ja narsismia.
Esitysten lisäksi festivaalin aikana järjestetään yksi teosesittely sekä neljä aikuisille ja nuorille tarkoitettua työpajaa, joissa tutkitaan nukke-, esine- ja varjoteatterin ilmaisukeinoja yhdessä ammattiohjaajien kanssa.
Kaikkiin työpajoihin ja esityksiin on vapaa pääsy. Työpajojen osallistujamäärä on rajoitettu, joten niihin pyydetään ilmoittautumaan ennakkoon. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: katriina.andrianov(a)taike.fi tai puh. 0295 330 883.
Festivaalin järjestävät Kuopion kaupunki ja Taiteen edistämiskeskus yhteistyössä Györin kaupungin ja Kuopion Suomi-Unkari yhdistyksen kanssa.

TYÖPAJAT
Valo- ja varjoteatterityöpaja 7.-9.9. klo ja 14.9. (yht. 25 h, alustava aikataulu: pe 9-16, la 11-18, su 12-17, esityspäivänä 14.9. klo 12-19. Aikataulu tarkistetaan ryhmän kanssa pe 7.9.) Työpajassa käydään läpi teatterivalojen perusrakentaminen sekä tutkitaan varjoteatterin mahdollisuuksia valtavan Minna Canth -näköisnuken avulla. Työpajassa luotu esitys kuuluu festivaaliohjelmistoon. Ohjaajat: Anne Salmi & Paula Vilmi. Nuorille ja aikuisille.
JeeMinä-työpaja to 13.9. klo 14.00-15.00 Monitaiteinen tarinankerronta. Kokemuksellista taiteen tekemistä mm. oman itseilmaisun ja luovuuden kehittämistä nukketeatterin keinoin. Tule ja hurmaannu omasta luovuudesta, se kaikki löytyy sinusta ja minusta. Ohjaaja: Tuija Ruuskanen. Kesto 60 min.
Esineteatterin työpaja pe 14.9. klo 14.00-15.00 Mitä jos pääroolissa ei olekaan nukke vaan jokin muu esine? Mitä ja miten esineet ilmaisevat? Ohjaaja: Riku Laakkonen. Kesto 60 min.
Sanaton leikki - supersukellus nukketeatteriin pe 14.9. klo 15.30-16.30 Nukkeanimoinnin työpaja (hengitys, katse, liikkuminen) erilaisilla nukeilla ja vaatteilla, musiikilla ja ilman. Ohjaaja: Jaana Palve-Karppanen. Kesto 60 min.
ESITYKSET
TORSTAINA 13.9.
10.00 Vaskakas: Kuperkeikkoja ja hytinää Ääniä ja meteliä, tuoksuja, värejä ja muotoja, pintoja ja esineitä, koneita ja olioita, liikettä, koskettelua, katsomista ja oppimista. Sanaton nukketeatteriesitys pienimmille. Kesto: 20 min. + yhteinen leikki yleisön kanssa 20 min., 0-3 -vuotiaille.
12.00 ja 15.30 Teatteri Sintti: Tervetuloa kokemaan jotain maagista Mustaa valoa hyödyntävä sanaton esitys vain muutamalle katsojalle kerrallaan. Kesto: 15 min., ei aivan perheen pienimmille.
Teatteri Sintti: Teosesittely (esityksen jälkeen 12.15 ja 15.45) Teatteri Sintin Manda Konttinen kertoo, miten Tervetuloa kokemaan jotain maagista -esitys syntyi. Kesto 15 min.
13.00 Teatteri Silkkikäs: Unelmien rannalla Idea esityksestä on syntynyt Tuija Ruuskasen samannimisen runokirjan pohjalta. Unelmien rannalla -esitys kertoo koettelemuksista, rakkaudesta ja siitä, kuinka anteeksi antava sydän saa lopulta onnen. Kesto: 30 min., nuorille ja aikuisille.
18.00 Vaskakas: La Fontainen eläinsadut Györiläinen nukketeatteri Vaskakas tuo lavalle leijonan ja hyttysen, sammakon ja hiiren sekä pulut, vuohet, kanan ja närhen. Ranskalaisen kirjailijan La Fontainen kahdeksan eläintarinaa herää eloon tässä kaikenikäisiä puhuttelevassa ja erilaisia nukketeatteritekniikoita hyödyntävässä esityksessä.  Sanaton nukketeatteriesitys. Kesto: 60 min., 0-100-vuotiaille.

PERJANTAINA 14.9.
10.00 Vaskakas: La Fontainen eläinsadut Györiläinen nukketeatteri Vaskakas tuo lavalle leijonan ja hyttysen, sammakon ja hiiren sekä pulut, vuohet, kanan ja närhen! Ranskalaisen kirjailijan La Fontainen kahdeksan eläintarinaa herää eloon tässä kaikenikäisiä puhuttelevassa ja erilaisia nukketeatteritekniikoita hyödyntävässä esityksessä.  Sanaton nukketeatteriesitys. Kesto: 60 min., 0-100-vuotiaille.
12.00 ja 17.45 Jaana Palve-Karppanen: Isä Metro Korkeasti Hyppyytetty Höytiäisen ja muun Hömppäporukan Arkipiiska on pyynnöistä huolimatta paikalla aina missä on hyvä (juhla)meininki. Omalla persoonallisella tavallaan hän ottaa kantaa myös ajankohtaisiin asioihin meillä ja maailmalla. Suomeksi ja englanniksi. Kesto noin 10 min, nuorille ja aikuisille.
17.00 Riku Laakkonen: Black Is Coming Vierauden kohtaamisen pelosta kertova poliittinen esitys, joka on syntynyt kommentiksi viime vuosina Suomessa käytyyn maahanmuuttajakeskusteluun. Esitys on englanninkielinen. Kesto: 35 min., yli 15 -vuotiaille. 
18.00 Valo- ja varjoteatterityöpaja: Iso Minna Työpajassa valmistettu varjoteatterin keinoja hyödyntävä esitys. Ohjaus: Paula Vilmi, valot: Anne Salmi. Kesto: 30 min., nuorille ja aikuisille.(Oikeus muutoksiin pidätetään.)