torstai 15. elokuuta 2019

TEATTEREIDEN YLEISÖTYÖ ON SAANUT OMAN TIETOKIRJANSA

TIEDOTE 15.8.2019

Teattereiden yleisötyö on viimeinkin saanut oman tietokirjansa


Ystävänä yleisö – katsaus teatterin yleisötyön muotoihin -kirja tarjoaa ensimmäistä kertaa kootusti tietoa yleisötyön osaamisesta suomalaiselta teatterinkentältä. Uutuusteos esittelee teattereissa tällä hetkellä tehtävää yleisötyötä, ja pohtii yleisötyön ja yleisön merkitystä teatteritalojen tulevaisuudessa. Pirjo Virtasen, Raija Airaksisen ja Milla Minerva Mertasen toimittama teos tarjoaa teoreettisen tiedon rinnalle näkökulmia teatteripedagogiseen työskentelyyn sekä havaintoja taiteen saavuttamisesta. Kirjassa peilataan toimintaa suomalaiseen kulttuuripolitiikkaan, mutta tarjotaan myös ratkaisuja sekä työkaluja teattereiden toiminnan ja yleisösuhteen kehittämiseen.

Suomalaisissa teattereissa on tehty jo yli kymmenen vuotta ammattimaisesti, suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti yleisötyötä. Yleisötyö on usein toiminut teattereiden yleisön ja taiteellisen toiminnan sillanrakentaja, mutta myös kartanlukijana ja tulkkina. Yleisötyö on syntynyt halusta tarjota työkaluja taiteen ymmärtämiseen, mutta myös tarpeesta kohdata yleisöä.

Olemme koonneet tähän teokseen tietoa yleisötyöstä ja keränneet hyviksi koettuja tapoja tehdä yleisötyötä. Ammattilaisten kokemukset kentältä valottavat erilaisten yleisötyöprojektien ja -hankkeiden laaja-alaisuutta. Toivomme, että tämä kirja omalta osaltaan vauhdittaa yleisötyön juurtumista yhä syvemmälle suomalaiseen teatterikenttään”, kirjan toimittaneet Pirjo Virtanen ja Raija Airaksinen ja Milla Minerva Mertanen luonnehtivat.

Yleisötyö ei ole vain hetken trendi; yhdenillan työpaja, vaan sen avulla voidaan sitouttaa erilaisia yleisöjä yhä tiiviimmin osaksi teattereiden toimintaa. Samaan aikaan kun yleisötyö on konkreettista tapahtumien, tapaamisten, opetuspakettien, kurssien, kierrosten, tekstien, työpajojen, tulkkausten, kohtaamisten, yleisömateriaalien ja toiminnan suunnittelua ja toteuttamista, se on myös asiantuntijuutta yleisöstä. Tässä asiantuntijatyössä ymmärrys yleisön tarpeista, haluista ja unelmista tarjoaa teattereille valtavan määrän tietämystä ja tietoa, jolla on teatterin perustoiminnan kannalta mittaamaton arvo.

Teatterilla on aina ollut taito lukea yhteiskuntaa, maailmaa ja tiivistää siitä esityksien muotoon jotain hyvin oleellista. Samanlaista olevaisuuden ja tulevaisuuden lukutaitoa on syytä harjoittaa myös yleisösuhteen syventämiseen. Muuttuvassa maailmassa ihmisten kaipuu erilaisiin osallistumismahdollisuuksiin, tarve yhteisöllisyyteen ja halu vaikuttamiseen kasvaa. Teattereiden rooli katsojien osallistumisen ja osallisuuden mahdollistavana kohtaamispaikkana on tulevaisuutta, jossa yleisötyöllä on oma selkeä tehtävänsä.

Ystävänä yleisö – katsaus teatterin yleisötyön muotoihin kirjan kirjoittamiseen ovat osallistuneet yleisötyön asiantuntijat ja yleisötyöntekijät teatterin kentältä. Kirjoittajina ovat toimineet Tommi Saarikivi, Raija Airaksinen, Hanna Helavuori, Pirjo Virtanen, Outi Salonlahti, Jaana Taskinen, Helena Ryti, Antti Niskanen, Anna-Riitta Partanen, Hilkka Lamberg, Annu Luonuansuu, Nina Dahl-Tallgren, Noona Leppinen, Ida Ridberg, Milla Minerva Mertanen, Disa Kamula ja Hanna Vähäniemi.

Kirja on ostettavissa kustantajalta: http://draamatyo.fi/tuote/ystavana-yleiso-katsaus-teatterin-yleisotyon-muotoihin/ postikuluineen hintaan 25€
Kansallisteatterin lippumyymälästä kirjan voi ostaa 20€.