maanantai 31. elokuuta 2020

UNIMAN KOMEETTA TULEE JÄLLEEN - HAKU AUKI SYYSKUUN

 

 


KOMEETTA - goes mentoring

- uudet ideat nousuun!

Haku 01.09-30.09.2020

 

Tervetuloa kehittelemään ja saamaan lisäbuustia nukketeatteriesityksesi tekoprosessiin kokeneiden nukketeatteritaiteilijoiden sekä vertaistuen avulla. Mentoreina ja workshopin vetäjinä toimivat Merja Pöyhönen ja Anne Lihavainen.

 

Hae ensi-iltaan 2020-2021 tähtäävällä esitysidealla tai puolivalmiilla teoksella. Suomen Unima valitsee hakijoiden joukosta 3-6 kehitteillä olevaa teosta ja tarjoaa niiden tueksi alan ammattilaisten tuen sekä valitsee joukosta 1-2 stipendin saajaa.  Esitysten kohderyhmää tai esitysmuotoa ei ole rajattu. Osallistuminen on avointa sekä vanhoille tekijöille että nukketeatteritaiteeseen vasta tutustuville. Tilaisuudet pidetään Kulttuuritehdas Vernissassa Vantaalla.

 Torstaina 19.11. klo 9-15 Komeettaan valittujen esitysten äärelle kokoonnutaan työpajamuotoisesti workshop-päivään, joka koostuu alustuksesta, keskustelusta sekä kunkin esitysidean esittelystä ja jatkotyöstöstä. Tavoitteena on saada taiteilijoille tukea oman esityksen nukketeatterilliseen kehitykseen. Matka- ja lounaskulut sekä tarvittaessa majoituskulut korvataan.

Perjantaina 20.11. klo 9-12 esitykset esitellään vapaalla pitchaustyylillä pääkaupunkiseudun kulttuuritalojen edustajille, jotka antavat kehitysehdotuksia tilaajan näkökulmasta.

Lisäksi kullakin työryhmällä on oikeus käyttää joustavasti toisen mentorin työaikaa itse valitsemanaan ajanjaksona kaksi kertaa. Neuvontaa voi käyttää joustavasti eri työvaiheisiin: konseptin hiomisesta tai nukenrakennuksellisista kysymyksistä harjoituspalautteeseen.

 Työpajan jälkeen osallistujien joukosta valitaan 1-2 superkomeettaa, joille myönnetään 1000 euron stipendi kiitokseksi “erityisen kiinnostavasta nukketeatterillisesta kunnianhimosta

 

                                                                 Hakemus:

Tiivis projektin työsuunnitelma. Kerro esityksen omista nukketeatterillisista kiinnostuksen kohteista, ja missä vaiheessa ja millaista mentorin tukea toivoisit. Mainitse myös missä työvaiheessa projekti on workshopin aikana. Lisää mahdollisesti piirroksia ja referenssikuvia esityksesi maailmasta ja tekniikasta. Huolehdithan että hakemuksesi on sopivan kokoinen liikkuakseen s-postissa: unimafinland@gmail.com.

Tärkeät päivät: haku/deadline 30.09., workshop-päivä 19.11. ja demojen esityspäivä 20.11.

                       Paikka: Kulttuuritehdas Vernissa, Tikkurilantie 36, 01300 VANTAA (Iso Sali)

Tämän vuoden mentorit:

Anne Lihavainen: ( s. 1966) on porvoolainen nukketeatteritaiteilija, joka on työskennellyt lähes kolmekymmentä vuotta Suomen ammattinukketeattereissa. Nukketeatteri Ofelia on Annen oma kiertävä soolo-teatteri, jonka hän perusti 2006. Lämmin läsnäolo, visuaalisuus ja vahva suhde luontoon ovat Nukketeatteri Ofelian näytelmien selkäranka.  Taidekasvatustyö sekä työskentely erityisryhmien kanssa on tärkeä osa Annen työtä. Anne on Metropolitan Puppets ry:n perustajajäsen ja hän on mukana Fauna Humana katuteatteriryhmässä. Anne on valmistunut lastentarhanopettajaksi, nukentekijäksi ja teatterikuraattoriksi. Hänen mottonsa on: ” Katsele ympärillesi, kuuntele ja ihmettele.” 

Merja Pöyhönen: (s. 1980) on nykyturkulainen nukketeatteritaiteilija ja ohjaaja. Hän on opiskellut nukketeatteria Turun AMKn Taideakatemiassa  ja fyysistä teatteria Pariisissa maineikkaassa koulussa École internationale de théâtre Jacques Lecoq. Pöyhönen on kiinnostunut nukeista, tunteista ja liikkeestä. Ohjaukset ja esiintymiset mukaan lukien hän on ollut ammattiuransa aikana osallisena lähes neljässäkymmenessä nukke- tai fyysisen teatterin teoksessa. Merkittävimpiä töitä ovat olleet John - Eleanor (2011), Missing Amelia Earhart (2016) ja Suuruudenhullua Shakespearea nukeilla -trilogia (2013, 2015, 2017).  Pöyhönen on nukketeatteri Kuuman Ankanpoikasen perustajajäsen, Suomen Uniman hallituksen puheenjohtaja ja toimii vapaana nukketeatteritaiteilijana erityisesti nukketeatteriverkosto Aura of Puppetsin riveissä. Vuonna 2019 Pöyhönen debytoi ohjaajana myös ulkomailla (Theater Chemnitz, Saksa; Nuku Teater, Viro). Vuosiksi 2020-2024 Pöyhöselle on myönnetty valtion 5-vuotinen taiteilija-apuraha.

 

Lisätietoja:

unimafinland@gmail.com