maanantai 26. huhtikuuta 2021

VUODEN 2020 NUKKETEATTERITEKOPALKINTO ANNE LIHAVAISELLE 26.04.2021

 


 

VUODEN 2020 NUKKETEATTERITEKOPALKINTO ANNE LIHAVAISELLE

Esittävien taiteiden alan palkinnot jaetaan maanantaina 26.4.2021. Koronatilanteesta johtuen THALIA-palkitsemisjuhlaa ei järjestetä, mutta yhteensä 12 järjestöä jakaa 20 palkintoa.

Suomen Unima ry jakaa vuoden 2020 nukketeatteripalkinnon nukketeatteritaiteilija Anne Lihavaiselle.

Suomen Unima ry on myöntänyt vuoden 2020 Nukketeatteritekopalkinnon porvoolaiselle nukketeatteritaiteilija Anne Lihavaiselle tunnustukseksi pitkäjänteisestä ja monipuolisesta työstä lapsille ja aikuisille suunnatun nukketeatterin ja taidekasvatuksen saralla. Lämpimät onnittelut!

Vuoden Nukketeatteritekopalkinnon tavoitteena on nostaa esiin taiteellisesti tai taidepoliittisesti merkittävä, uusia yleisöryhmiä houkutteleva, innovatiivinen tai muuten erityisesti ansioitunut nukketeatteri, nukketeatteritaiteilija tai –tapahtuma. Palkinnon tavoittelijaksi hyväksytään mikä tahansa suomalainen nukketeatteri, nukketeatterin tekijä, -tutkija, -ryhmä, yksittäinen produktio tai taidepoliittinen vaikuttaja. Se voidaan myös myöntää henkilölle tai instituutiolle, jonka toiminta on nukketeatteritaiteen näkökulmasta merkittävä.

Vuoden 2020 Nukketeatteriteko-valinnan perustelut löydät alta.

Suomen Unima pyysi alkuvuodesta jäsenistöltään ehdotuksia palkinnon saajaksi ja saimme monia hyviä ehdotuksia. Kiitos kaikille osallistuneille.

 PALKINNON PERUSTELUT

Suomen Unima ry on vuodesta 2008 lähtien jakanut Vuoden nukketeatteriteko-palkinnon. Tunnustus nostaa esiin taiteellisesti merkittävän, uusia yleisöjä houkuttelevan, innovatiivisen tai muuten erityisen ansioituneen alan toimijan tai tapahtuman.

 Suomen Unima ry myöntää vuoden 2020 Nukketeatteritekopalkinnon nukketeatteritaiteilija Anne Lihavaiselle tunnustukseksi pitkäjänteisestä ja monipuolisesta työstä lapsille ja aikuisille suunnatun nukketeatterin ja taidekasvatuksen saralla.

Anne Lihavainen on esimerkillinen nukketeatterintekijä, innokas ja innostava, sinnikäs ja sopeutuva tekijä myös poikkeusolosuhteissa. Hän on toiminut vuodesta 1993 lähtien alan monipuolisena taiteellisena ammattilaisena sekä kotimaassa että vieraillessaan ulkomailla.

Hän on työskennellyt Teatteri Mukamaksessa, Nukketeatteri Vihreässä Omenassa ja vieraillut Nukketeatteri Sampossa. Oman sooloteatterinsa Nukketeatteri Ofelia (2006-) ohella Lihavainen on ohjannut useita esityksiä alan suomalaiselle kentälle sekä tehnyt yhteistyötä mm. Svenska Teaternin kanssa. Vuosina 2007- 2015 hän oli aktiivisesti mukana perustamassa ja kehittämässä Nukketeatterikeskus Poijun toimintaa.

Ulkomailla Lihavaisen esityksiä on nähty mm. Ruotsissa, Venäjällä, Thaimaassa ja Japanissa. Oili Sadeojan Anne Lihavaiselle käsikirjoittama ja ohjaama sooloesitys Joutsenpoika Jykserge voitti pääpalkinnon suomalais-ugrilaisten teattereiden festivaaleilla Marin tasavallassa Venäjällä vuonna 2010. 

Anne Lihavainen rakentaa nukkeja ja lavastuksia, tekee käsikirjoituksia, ohjaa, näyttelee, sekä toimii tuottajana ja taidekasvattajana. Sooloesitysten valmistaminen työllistää myös vierailevia ohjaajia, kuvataiteilijoita, muusikoita ja säveltäjiä. Lisäksi Anne Lihavainen on pitänyt työpajoja ja taidekasvatustoimintaa kaikenikäisille, toteuttanut lukuisia nukketeatterinäyttelyitä eri puolilla Suomea, tehnyt katuteatteria ja performansseja sekä perustanut nukketeatterifestivaalin Porvooseen.