perjantai 11. helmikuuta 2022

Suomalaisen nukketeatterin päivä 11.02.2022

 

 


Vuoden nukketeatteriteko 2021- tunnustus

varjojen kesyttäjä Paula Vilmille

 

Vuoden 2021 Nukketeatteriteko- tunnustuspalkinnon saa varjoteatteritaiteeseen erikoistunut nukketeatteritaiteilija Paula Vilmi. Tunnustuksen myöntää vuosittain valtakunnallinen nukketeatterijärjestö Suomen UNIMA ry henkilölle tai toimijalle, joka on toiminnallaan vienyt nukketeatteritaidetta eteenpäin.


UNIMAn perustelujen mukaan ”Varjojen kesyttäjä” Paula Vilmi tekee varjotaidetta näkyväksi ja tunnetuksi Pohjois-Savossa ja Kainuussa sooloesiintyjänä, nukenrakentajana, pedagogina ja yhteisötaiteilijana. Hän kehittää jatkuvasti ammattitaitoaan teknistä erityisosaamista vaativalla taiteenalalla ja jakaa osaamistaan erilaisista taustoista tulevien osallistujien työpajaohjaajana.

Teoksissaan Paula Vilmi ei kaihda vaikeitakaan teemoja. Hän on muun muassa käsitellyt nuorten mielenterveysongelmia Seuranani varjot -projektissa. Varjoteatteriprojektin työtapoina olivat aineistonkeruu, työpajat sekä näyttämöteos. Vuodesta 2020 Vilmi on toiminut Lasten- ja nuorten kulttuurikeskus Kultturan taiteilija-pedagogina sekä hankekoordinoijana. Työhön on kuulunut muun muassa Varjojen voimaa -varjotaide- ja teatteriryhmän ohjaaminen Kajaanin Tyttöjen tuvassa sekä kulttuurikasvatussuunnitelmien työstäminen Korpien kummitaiteilijat- hankkeessa.

Päämäärätietoisella toiminnallaan Paula Vilmi tekee varjotaidetta saavutettavaksi niin uusille yleisöille kuin tulevaisuuden tekijöillekin. Erityisesti nuorten saaminen mukaan varjotaiteen maailmaan on arvokasta, samoin toiminnan tietoinen keskittäminen alueellisesti Pohjois-Savoon ja Kainuuseen.

Vuodesta 2008 jaetun Vuoden Nukketeatteriteko -palkinnon historiassa se myönnetään nyt ensimmäistä kertaa varjoteatteritaiteen edustajalle. Taiteen soveltavissa konteksteissa vahvasti toimiminen on palkinnon saajien joukossa uutta sekin.

 

Alla linkkejä Paula Vilmin toimintaan:

https://sites.google.com/site/paulavilmi/sooloesitykset/seuranani-varjot

https://sites.google.com/site/paulavilmi

http://fb.com/varjojenkesyttaja
https://instagram.com/varjojenkesyttaja
https://kulttura.fi/2018/toiminta-kategoria/131-varjojen-voimaa-varjotaide-ja-teatteriryhma

Julkaistu 11.02.2022