keskiviikko 11. tammikuuta 2023

In memoriam Anja Pirttilahti

 

In memoriam Anja Pirttilahti (1926-2023) 

Teatteri on rakkauteni, sanoo Anja Pirttilahti, Olipa kerran... -nukketeatterin perustaja ja Suomen UNIMAN kunniajäsen vuodesta 1999.

 

Nukketeatteri Olipa kerran.../ Dockteater Det Var en gång...

”Pahvikäärö kainalossa ja toisessa kädessä laukku, niin minä kävelin lasten luokse esiintymään”, muistelee Teatterin äiti, Anja Pirttilahti aikoja, jolloin Nukketeatteri Olipa Kerran oli juuri perustettu.

Istun Anjan kotona ja kuuntelen ihaillen tuota sympaattista muistikonetta, kun hän kertoo kokemuksistaan ja muistoistaan. ”Ilman teatteria elämä on haaleaa ja väritöntä, teatteri on rakkauteni”, Pirttilahti sanoo. Anja aloitti tarinan kertomisensa jo 13-vuotiaana, kun hän piti pyhäkoulua lapsille. Tuolloin vanhempi pyhäkoulunopettaja opasti, kuinka tarinoita voi elävöittää nukeilla ja kuinka nukkeja liikutellaan pöydän päällä. Tarinat ja sadut ovat kulkeneet Anjan mukana läpi elämän. Kirjastonhoitajana hän piti lasten satutunteja. Harrastajanäyttelijänä hän oli kolmekymmentä vuotta, hän oli myös lausuja ja kun nukketeatteri valtasi sydämen kokonaan, hän hyödynsi kaikkia noita taitojaan oman teatterinsa estradilla.

Vaasan kesästä vahvistusta

Vuonna 1976 Anja aloitti nukketeatterisatutunnit Porvoon maalaiskunnan kirjastoissa. Oman nukketeatterin perustamista tuki ja vahvisti Vaasan kesäfestivaalit. Neljänä kesänä Anja matkusti Vaasaan oppia ja innoitusta samaan, hän matkusti sinne, koska siellä sai jakaa tuon saman rakkauden muiden kanssa. Porvoosta löytyi onneksi myös Irmeli Holstein, joka innostui nukketeatterin tekemisestä Anjan kanssa ja niin he aloittivat yhteisen seikkailun. ”Täytyy olla kekseliäs ja osata improvisoida,” sanoo Anja, kun kysyn, minkälainen on hyvä työpari näyttämöllä. Anja kertoo: ”Kun perustin oman teatterin eräs porvoolainen sanoi, että sinun teatterisi ei tule pysymään pitkään pystyssä, mutta olipas väärässä.” Niin oli, sillä nyt on takana 30 värikästä vuotta. Anjalla oli ystäviä Tsekeissä, Virossa, Venäjällä, Ruotsissa ja ympäri Suomea.

Ote haastattelusta Nukketeatteri-lehti 2/2011

Anja Pirttilahden muistoa kunnioittaen

Suomen UNIMA ry