maanantai 19. marraskuuta 2018

LASTENKULTTUURIN VALTIONPALKINNON SAI NUKKETEATTERITAITEILIJA AAPO REPOLastenkulttuurin valtionpalkinnon sai nukketeatteritaiteilija Aapo Repo

19.11.2018 Taike
Aapo Repo kuva Anu-Anette Varho.jpg
(Aapo Repo, kuva: Anu-Anette Varho)

Taiteen edistämiskeskus myönsi lastenkulttuurin valtionpalkinnon nukketeatteritaiteilija Aapo Revolle. Palkinto on 30 000 euroa. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen jakoi palkinnon maanantaina 19. marraskuuta.
Nukketeatteritaiteilija, näyttelijä Aapo Repo (s. 1977) on Mikkelistä käsin toimiva kansainvälinen taiteen ammattilainen. Repo perusti oman, yhden miehen nukketeatteri Reaktorin vuonna 2007. Repo ideoi, käsikirjoittaa, ohjaa, lavastaa, luo rekvisiitat valoineen ja äänineen, näyttelee ja leikkii esityksissään. Aapo Repo taitaa myös bunraku-nukkien rakentamisen.
Repo pystyy loihtimaan paperista kokonaisia, käsinkosketeltavia maailmoja. Hänen seurassaan lapset ja vähän vanhemmatkin voivat matkata aarresaarelta peikkoprinsessan maailmaan siilin talvea unohtamatta. Revon leikkimaailma on turvallinen aina pienintä katsojaa, vauvaa myöten.
Aapo Revon taiteen tekemisen maailma laajentui kansainväliseksi, kun hän liittyi tanskalais-irlantilaiseen Teater Refleksion -ryhmään vuonna 2014. Ryhmä on kiertänyt esityksineen lähes joka mantereella, viimeksi Yhdysvalloissa.
Aapo Repo on ajanut nukketeatterin asioita Suomen UNIMA ry:ssä ensin hallituksen jäsenenä ja sittemmin vuodesta 2015 alkaen sen puheenjohtajana.
Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Paula Tuovinen haluaa korostaa tänä vuonna lastenkulttuurin valtionpalkinnon vaikuttavuutta ja kannustavaa merkitystä saajalleen sillä, että palkintoja jaetaan vain yksi.
Lastenkulttuurin valtionpalkinto on Taiteen edistämiskeskuksen myöntämä tunnustus kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana tehdystä lastenkulttuurityöstä. Palkinnon voi saada myös taiteilija, joka on toiminut pitkään ja ansiokkaasti lastenkulttuurin hyväksi. Palkinto maksetaan Veikkauksen tuotosta.
Lisätietoja: Ulla Lassila, erityisasiantuntija, Taiteen edistämiskeskus, ulla.lassila@taike.fi, 0295 330 860.