tiistai 12. helmikuuta 2019

11.2.VIETETTIIN SUOMALAISEN NUKKETEATTERIN PÄIVÄÄ!

kuva: Elina Kesäniemi

11.2. vietettiin suomalaisen nukketeatterin päivää ja Suomen Uniman 35 -vuotis syntymäpäivää Maria Baric Companyn luona Kulttuurimyllyssä. Tilaisuudessa juhlittiin myös 110-vuotiasta suomalaista nukketeatteria. 


Tilaisuudessa Maiju Tawast piti puheen ja vuoden 2018 nukketeatteritekona palkittiin Le Royal Joutava: Joutavat Nukketeatteripäivät merkittävästä aluellisesta taideteosta sekä kiitokseksi ja kannustukseksi tinkimättömille taiteilijoille jotka näkevät mahdollisuuksia siellä, missä monet huomaavat vain esteitä. Joutavat Nukketeatteripäivät 3.11.2016 - 3.11.2018 kutsuivat seitsemästi yleisön ottamaan osaa innostavaan ja valloittavaan kokemukseen, astumaan tuntemattomaan ja saamaan virkistävän näkökulman siihen, mitä esittävä taide voi olla. Tapahtumat toteutettiin suurella sydämellä, taiteellisesti korkealaatuisella ohjelmistolla. 
Paljon onnea Perrine Ferrafiat, Emma Golnick ja Satu Kivistö!
Lisäksi saimme kuulla Mila Nirhamon esittämänä viime vuonna palkitun Marja Nykäsen, KATSOS!-tapahtuman 2017 puuhanaisen, Nukketeatteripäivän julistuksen vuodelle 2019  . 
Nukketeatterin julistus löytyy  kohdasta Suomalaisen nukketeatterin päivä 11.2.      

Suomen Uniman perustelut valinnalle:


 Vuoden 2018 Nukketeatteriteko- palkinto myönnetty Joutaville Nukketeatteripäiville

Lappeenrannassa on saatu kahden vuoden aikana nauttia seitsemän pientä festivaalia Joutavien Nukketeatteripäivien muodossa. Festivaalien järjestelyistä sekä taiteellisesta linjasta on vastannut Le Royal Joutava ry:n Perrine Ferrafiat. Pieni yhdistys on tuonut Etelä-Karjalan kulttuuritarjontaan huikean panostuksensa.  3.11.2016 – 3.11.2018 aikana seitsemästi toteutetut nukketeatteripäivät saivat  2250 katsojaa ja kuulijaa, toivat Lappeenrantaan nukketeatterin ammattilaisia ympäri Suomea sekä kasvattivat uutta yleisöä nukketeatterille.


Joutavat Nukketeatteripäivät oli sarja lyhyitä festivaaleja, jotka juhlivat suomalaista nukke- ja esineteatteria sekä visuaalista teatteria. Festivaalit laajensi Etelä-Karjalan teatteri tarjontaa ja kasvatti nukke-, esine- ja visuaalisen teatterin näkyvyyttä Etelä-Karjalassa tarjoamalla teatterinäytöksiä, elokuvanäytäntöjä ja luentoja. 


 Voi sanoa, että nukke-, objekti-, ja visuaalinen teatteri ei ole enää tuntematon lappeenrantalaisille. Festivaali on tuonut esiin uutta esittävää taidetta ja hälventänyt vanhoja tahmeita ennakkoluuloja, joita nukketeatteriin liittyy. Joutavat nukketeatteripäivät ovat olleet projekti joka juhlii nukke-, esine- ja visuaalisen teatterin luomisvoimaa.

Joutavat Nukketeatteripäivät kutsuivat yleisön ottamaan osaa innostavaan ja valloittavaan kokemukseen, astumaan tuntemattomaan ja saamaan virkistävän näkökulman siihen, mitä esittävä taide voi olla. Tapahtumat toteutettiin suurella sydämellä, taiteellisesti korkealaatuisella ohjelmistolla.

Joutavien nukketatteripäivien yksi ydin on ollut tehdä yhteistyötä Lappeenrannan eri taide- ja kulttuuritoimijoiden välillä. Mukaana on kulkenut Lappeenrannan Kaupunginteatteri, Etelä-Karjalan museo, Lappeenrannan  taidemuseo, Taidekoulu Estradi, Kulttuuritila Nuijamies sekä Satamatie 6 ja Ravintola Old Cock.


Suomen Unima haluaa nostaa esiin Joutavat Nukketatteripäivät merkittävänä alueellisena taidetekona ja kiittää tinkimättömiä taiteilijoita jotka näkevät mahdollisuuksia siellä, missä monet huomaavat vain esteitä.

Kauan eläköön nukketeatteri ja sen tinkimättömät tekijät!

Iloa ja ihmeitä kaikkialle, joka kolkkaan!

Helsingissä 11.2.2019

Suomen Unima