keskiviikko 12. helmikuuta 2020

SUOMALAISEN NUKKETEATTERIN PÄIVÄÄ JUHLITTIIN 11.2. TURUSSA


Kuva: Outi Sippola

Suomalaisen nukketeatterin päivää juhlittiin Turussa 11.2. Samalla juhlittiin 111-vuotiasta suomalaista nukketeatteria ja myös Suomen Uniman 36 v. syntymäpäivää.

Vuoden 2019 nukketeatteriteoksi on valittu 10-vuotias Tip-Fest. Palkinto luovutettiin juhlaseremonioin TehdasTeatterissa. 

Tilaisuudessa tervetuliaispuheen piti juhlavuottaan viettävän TehdasTeatterin teatterinjohtaja Venla Luoma. Suomen Uniman varapuheenjohtaja Maiju Tawast piti puheen palkituille, sekä esitti viime vuonna palkitun Le Royal Joutavan Emma Hanikan ja Perrine Ferrafiatin Julistuksen nukketeatterille vuodelle 2020.

Julistuksen vuodelle 2020 löydät sivumme Suomalaisen nukketeatterin päivä-.kohdasta.

Suomen Unima onnittelee lämpimästi 10-vuotiasta Tip-Festiä.

Tässä perustelut valinnalle:

Vuonna 2010 Turussa järjestettiin marraskuussa ensimmäinen TIP-Fest, Turku International Puppetry Festival. Festivaalin taiteellinen johtaja oli Anna Ivanova-Brashinskaya, festivaalikoordinaattoreina toimivat Roosa Halme ja Paula Vilmi. Festivaalin taustavoimana toimi vuonna 2005 perustettu TIP-Connection (Turku International Puppetry Connection), joka kokosi yhteen Turun taideakatemian nukketeatterilinjalla koulutettuja alansa avantgardisteja ja uudistajia. Tapahtuman suojelijana toimii tasavallan presidentti Tarja Halonen.

 Ensimmäinen festivaali tuotettiin osana Turku 2011 -kulttuuripääkaupunki-hanketta. Vuodesta 2012 nukketeatterin yhteistyöverkosto Aura of Puppets on järjestänyt TIP-Festiä yhteistyössä TIP-Connectionin kanssa. Vuonna 2020 festivaali siirtyy kokonaisuudessaan Aura of Puppetsin toiminnan alle. Festivaalia on toteutettu yhteistyössä monien kulttuuritoimijoiden kanssa, lisäksi näytöksiä on ollut mm. Turun AMK:n Taideakatemiassa, Seikkailupuistossa ja Turun Kaupunginteatterissa. Vuonna 2014 Manillan kulttuuritehtaalla toimivasta TEHDAS Teatterista tuli vakiintunut näyttämö turkulaiselle nukketeatteriskenelle, mikä mahdollisti entistä intensiivisemmän festivaalitoiminnan ja yhteistyön. Festivaalin tarjonta on alusta lähtien suunnattu laajalla skaalalla niin aikuisille, lapsille kuin vauvoillekin. TIP-Fest on houkutellut uusia yleisöjä ja yhteistyökumppaneita nukketeatteritaiteen piiriin. Festivaali on tarjonnut tilaisuuden nähdä nykynukketeatterin eri tekniikoita mm. paperiteatterin, varjoteatterin, hybridi- ja käsinukkien, esine- ja nukkemanipulaation sekä visuaalisen teatterin muodossa.

TIP-Fest on kasvanut vuosien kuluessa merkittäväksi nukketeatteritaiteen huipputekijöiden kansainväliseksi tapahtumaksi. Festivaalin ohjelmistoon on kymmenien esitysten lisäksi sisältynyt seminaareja, näyttelyitä, taiteilijatapaamisia, kansainvälisiä verkostoitumisia ja muita kohtaamisia.
TIP-Festin kymmenvuotisfestivaalia vietettiin vuonna 2019, jolloin tapahtumassa esiteltiin myös ammattimaisen nukketeatteritaiteen kasvua ja kehitystä Suomessa. Mittavassa juhlanäyttelyssä oli esillä festivaalin elinkaari ja turkulaisen nukketeatteriskenen monipuolinen maailma. Yksi festivaalin taiteellisista johtajista ja perustajista, nukketeatteritaiteilija Roosa Halme jatkaa edelleen tämän merkittävän festivaalin johtoryhmässä. Kymmenen TIP-Festin tuottamiseen oheistapahtumineen ja käytännön järjestelyihin on osallistunut vuosittain kymmeniä ammattilaisia ja vapaaehtoisia voimiaan säästämättä. 

Suomen UNIMA ry on myöntänyt Vuoden 2019 nukketeatteriteko -palkinnon TIP-Festille, jonka merkitys ja vaikutus ovat laajakantoiset ja uraauurtavat sekä suomalaisella että kansainvälisellä nukketeatteriskenellä. 

Helsingissä, 11.2.2020 Suomalaisen nukketeatterin päivänä 

Suomen UNIMA ry, Kansainvälisen nukketeatteriliiton Suomen keskus