torstai 28. toukokuuta 2020

Syntymäpäiviä: RAINER KAUNISTO 70 V. 27.5.2020


Nukketaiteilija RAINER KAUNISTO 70 vuotias
 
Rainer Kaunisto on valmistanut vuosikymmenten saatossa yli 1000 teatterinukkea ja kymmeniä lavastuksia. Osa nukeista on Teatterimuseossa ja jotkut K.H. Renlundin museossa Kokkolassa. Sen lisäksi Kaunisto on tehnyt pitkän päivätyön useissa kaupunginteattereissa näyttelijänä, sekä esiintynyt televisiossa, elokuvissa ja tehnyt animaatiodubbauksia. Hän perusti Helsinkiin oman yhden miehen nukketeatterin, Rooman vuonna 1993.

Rainer Kaunisto aloitti teatteriuransa kotiseudullaan Kokkolan kaupunginteatterissa v. 1960-luvulla. Se oli silloin ammattijohtoinen harrastajateatteri. Hän toimi nuorena poikana myös somistajana paikallisessa Sokoksessa, mikä tarjosi hänelle mahdollisuuden käyttää näppäryyttä ja kehittää visuaalisia ratkaisuja. Kokkolasta hän siirtyi Savonlinnaan harjoittelijanäyttelijäksi vuonna 1971. Pienessä teatterissa hän pääsi myös lavastamaan. Ensimmäisen varsinaisen näyttelijänkiinnityksensä hän sai Imatran Teatteriin vuonna 1973. Siellä hän jatkoi myös lavastusten suunnittelua. Pienet teatterit tarjosivat lahjakkaalle nuorelle mahdollisuuden kehittyä.

Samana syksynä alkoi työ myös nukketeatterin parissa ja valmistautuminen ensimmäiseen ensi-iltaan. Se oli seuraavana vuonna. Näytelmä oli Sipuliretki Merileväsuvannossa. Produktion nukeista ainakin yksi on säilynyt ja se on Teatterimuseossa. Se oli lähtölaukaus Rainerin pitkälle nukketeatteriuralle, joka alkoi muun teatterityön ohessa.

1970-luvulla elettiin nukketeatterin murroksen aikaa, laitosteatterit alkoivat tuottaa nukketeatteriesityksiä ja yhteiskunnan tukea saavat ammattinukketeatterit syntyivät. Aiemmilla vuosikymmenillä asialla olivat olleet yksityiset pienet yritykset. Aluksi tekijöitä oli vähän, ensimmäinen ammattinukketeatteri, Vihreä Omena, syntyi samoihin aikoihin. Alan suuressa loikassa eteenpäin Kaunisto oli mukana ensimmäisten joukossa. Kaunisto teki nukketeatteria sivutyönään kaikissa kaupunginteattereissa, joihin hänet oli kiinnitetty näyttelijäksi.

Vuonna 1975 Kaunisto siirtyi Imatralta Joensuun kaupunginteatteriin, josta matka jatkui Jyväskylään vuonna 1981. Siellä hän näytteli vuoteen 1996, jolloin edessä oli ratkaiseva askel. Hän jätti paikkansa laitosteatterissa, siirsi nukketeatteritoimintansa Helsinkiin ja jatkoi päätoimisena nukketeatteritaiteilijana omassa yhdenmiehen teatterissaan, Roomassa.

Samaan aikaan kertyi lisää myös elokuva- ja Tv-rooleja. Hän jatkoi opetustoimintaansa, piti kursseja eri puolilla maata ja vaikutti alan kehitykseen myös nukketeatterin ammattitutkintojen arvioijana. Hänestä tuli Unicefin hyvän tahdon lähettiläs vuonna 2002 ja nukketeatterijärjestö Suomen Uniman kunniajäsen vuonna 2014.

Kaunisto on monipuolinen näyttelijä. Hän on näytellyt n. 100 teatteriroolia. Niitä ovat ovat olleet mm. Othellon, Othello, Romeon ja Julian Capulet, Tartuffen Orgon, Loppiaisaaton Malvolio, Leikin lopun Ham, Equus’in Psykiatri, Aleksis Stenwallin elämän Aleksi, Tv:n Pikku Veturin juontaja Toivo Taivas. Tv 2:n Uppotukin Jehu ja Meedion Nimismies. Hän on esiintynyt myös useissa Tv-sarjoissa. Kauniston valmistamia nukketeatteriproduktioita ammattiteattereissa on ollut 35. Niistä suosituimpia ovat olleet mm. Prinsessa Ruusunen, Nestorin nukkesirkus, Satu pikkuisesta tytöstä, jonka isä oli kaniini ja Keisarin uudet vaatteet. Lisäksi on huomattava määrä Teatterimuseon tilastoinnin ulkopuolelle jääneitä harrastajateattereiden kanssa tehtyjä esityksiä.

Rainerille nuken teko on kuin kuvanveistoa. Hän on kehittänyt oman tekniikkansa nuken rakentamisessa ja opetustyönsä ja vierailujensa myötä vaikuttanut nukketeatterin tekemiseen useissa laitosteattereissa eri puolilla maata. Hän on esiintynyt myös Afrikassa ja Etelä-Koreassa.
 
Teksti: Eero Siren
 
Suomen Unima onnittelee kunniajäsentään Rainer Kaunistoa merkkipäivänä!