lauantai 18. huhtikuuta 2020

KATI KAIPAINEN - IN MEMORIAM



Kati Kaipainen – Pieksämäen nukketeatterineuvos 1924 – 2020

Pieksämäkeläinen kulttuurivaikuttaja ja nukketeatterin voimanainen Kati Kaipainen on 25.3.2020 poistunut 95-vuotiaana keskuudestamme.  Kati (tyttönimeltään Karin Kantokari) heittäytyi teatterin tekemiseen Kouvolassa jo kouluaikoinaan ja partiotoiminnassa. Jatkosodan aikana hänet komennettiin vuonna 1942 Valtionrautateiden konttoritöihin Äänislinnaan eli Petroskoihin. Kati toimi innolla Äänislinnan rintamateatterissa kiertäen esiintymässä Suomen eturivin näyttelijöiden ja tanssijoiden kanssa eri puolilla sotanäyttämöä Karjalassa. Sodan jälkeen hän työskenteli Pieksämäellä Valtionrautateiden palveluksessa.  

Pieksämäellä virisi 1970-luvun alussa aktiivinen nukketeatteritoiminta, joka jatkui yli 30 vuoden ajan. Vuonna 1973 Kati Kaipainen, joka oli toiminut Työväenopiston näytelmäpiirin ohjaajana, oli pantomiimikoulutuksessa Prahassa Fialkan teatterissa. Hän näki siellä ”mustaa teatteria” ja tavallista nukketeatteria. Palattuaan Pieksämäelle hän sanoi: ”Nyt ruvetaan tekemään nukkeja ja nukketeatteria! ”. Tuumasta toimeen: VR`n harrastajaryhmästä syntyi Nukketeatteri Pikku-Hammas, joka toimi virallisesti vuodesta 1973 vuoteen 2007. Ryhmän toinen aktivisti, kirjastonhoitaja Maire Leikas oli mukana alusta alkaen ja edesauttoi Pinukke ry´n eli Pieksämäen nukketeatteriharrastajat -ryhmän rekisteröitymistä vuonna 1979. Siihen liittyivät Pikku Hampaan lisäksi mm. vuonna 1977 perustettu lasten Nukketeatteri Lumiukko.  Aikuiset nukketeatterin näyttelijät muodostivat myös toisen esiintyvän ryhmän, nimeltään Hattarat 1970 - 80-luvun taitteessa.  Tämä viihderyhmä esiintyi tilauksesta erilaisissa tilaisuuksissa keräten rahaa nukketeatterin toimintaan.

Pinukke ry´ teki yli 60 nukketeatterinäytelmää sekä järjesti lukuisia kursseja ja tapahtumia Pieksämäellä yli 30 vuoden ajan. Yhdistykseltä puuttuivat omat tilat, mutta Hiekanpään niemessä oli 1980-luvun alussa tyhjillään hieno purku-uhan alainen puutalo. Temperamentikas Kati Kaipainen kävi sananmukaisesti iskemässä nyrkkiä kaupungin päättäjien pöydässä. Talosta tehtiin Pieksämäen Nukkekoti, jota Pinukke ry ylläpiti vuodesta 1984 vuoteen 1996. Vanhasta puutalosta tuli perusteellisen remontin jälkeen tapahtuma- ja taidekeskus sekä matkailuvaltti Pieksämäelle.
Pinukkelaiset kouluttivat itseään lukuisilla kursseilla ja järjestivät niitä myös itse Pieksämäellä 1980-luvulta alkaen.  Nukkekodilla järjestettiin kautta vuosien kymmeniä kursseja ja muita tilaisuuksia Pinukke ry´n aikana. Kursseilla perehdyttiin eri nukketeatteritekniikoihin, joiden pohjalta pinukkelaiset työstivät ahkerasti uusia esityksiä. Kouluttajina vierailivat lukuisat kuulut kotimaiset ja ulkomaiset nukketaiteilijat. Pinuken vetäjä Kati Kaipainen toimi nukketeatteriohjaajana ja kurssittajana myös seurakunnissa ja monissa muissa yhteyksissä. Lisäksi hän oli aktiivinen toimija mm. Pieksämäen Lions-yhdistyksessä.

Nukkekodilla pidettiin Pinuken esityksiä keväästä syksyyn, usein talvisinkin ja ryhmä vieraili monilla paikkakunnilla, myös Savon rautatieasemilla lukuisten esitysten kanssa. Parhaimpina vuosina esityksiä kertyi pinukkelaisille 50 - 60.  Alkuvuosina Pinukke ry järjesti Nukkekodissa ilmaisnäytöksiä lapsille, mm. Pieksämäen kaikille päiväkodeille joulunäytelmän. Ideana oli totuttaa lapset ja kasvattajat nukketeatteriin, tehdä teatterikasvatusta. Ilmaisnäytökset olivat myös vuokravastiketta kaupungille. 

Pinukkelaiset olivat kaikki harrastajia eli päivätöissä, joten viikon ohjelma saattoi tekijöillä olla hektinen: töiden jälkeen iltakuudesta kymmeneen tehtiin tekstejä, nukkeja, lavastuksia ja harjoiteltiin. Viikonloppuna pidettiin 2-3 esitystä päivässä ja tämän lisäksi tulivat talon ylläpito ja pihatalkoot ynnä muut puuhat.  Kaikki tämä tehtiin innostuksella ja suurella sydämellä. Lisäksi Nukkekotia ja sen toimintaa esiteltiin kaupungin vieraille, joita tuli ulkomailta asti. Saattoipa Kati Kaipainenkin pyörähtää Nukkekodilla työpäivän lomassa ruokatunnillaan esittämässä mm. Kolme karhua ja sitten kiiruhtaa takaisin töihin. Nukketeatterin tekemiseen osallistui toistakymmentä ihmistä.

Pinukke ry järjesti 1980-luvulta 1990-luvulle yhdeksän (9) kertaa Nukkemäki-festivaalin. Tapahtumiin osallistui harrastajanukketeattereita kaikkialta Suomesta. Monipäiväiset festivaalit levisivät eri puolille kaupunkia. Esityksiä pidettiin Nukkekodin lisäksi myös päiväkodeissa, kirjastoissa ja seurakunnissa. Viimeisenä viikon kestävän Nukkemäki-tapahtuman aikana Poleenissa ja muissa tapahtumatiloissa kävi noin 5000 henkeä, mm. koululuokkia ja päiväkoteja.
Vuoden 1992 Nukkemäki-tapahtumaan osallistui lukuisia nukketeatteriryhmiä eri puolilta Suomea ja Sisälähetysseuran oppilaitoksen (nykyisin seurakuntaopisto) vuonna 1990 perustettu nukketeatterilinja oli jo mukana kuvioissa. Talo toimi Pinukke ry´n luotsaamana 2000-luvun taitteeseen saakka, kunnes se siirtyi kulttuurilautakunnalle ja nukketeatterilinja osallistui aktiivisesti sen nukketeatteritoiminnan tuottamiseen.

2000-luvun vaihteessa Pinuken toiminta oli laajaa, mutta aktiivisessa toiminnassa oli mukana enää kolme ihmistä: Kati Kaipainen ohjaajana, Maire Leikas esiintyjänä ja Irma Putkonen nukentekijänä. Pinukke ry tarjosi Nukkekotia kaupungille toiveenaan ammattitaitoisen henkilökunnan palkkaaminen taloon. Pinukke ry´n toiminta jatkui muussa muodossa aina vuoteen 2007 saakka. Yli 30 vuoden saldona oli noin 700 esitystä Pieksämäellä, kiertueilla ja festivaaleilla.

Kesällä 2019 järjestetyssä juhlatilaisuudessa Nukkekodin perustajat, Pinukken Kati Kaipainen ja Maire Leikas osallistuivat vielä virkeinä uudistetun Nukkekodin avajaisiin kertoen nuoremmalle polvelle pieksämäkeläisen nukketeatteritoiminnan värikkäistä varhaisvaiheista. 

Maiju Tawast