maanantai 3. heinäkuuta 2017

HUNGER -TAPAHTUMA YHDISTÄÄ EUROOPAN KULTTUURIPÄÄKAUPUNGISSA AARHUSISSA
HUNGER luo uudenlaista teatterielämystä tanssin, teatterin ja nukketeatterin keinoin
Vuoden 2017 Euroopan kulttuuripääkaupungin Aarhusin ohjelmatarjonta pullistelee mitä mielenkiintoisempia tapahtumia läpi vuoden. Yksi niistä on kolmea teatteria taiteilijoineen yhdistävä projekti ja yleisötapahtuma HUNGER.

  • HUNGER on kehitysprojekti, jossa tanssijat, käsikirjoittajat, näyttelijät ja nukketeatteritaiteilijat luovat yhdessä uutta ja ainutlaatuista taide-elämystä, kuvailee projektin vetäjä, aarhusialaisen Teatteri Refleksionin taiteellinen johtaja Bjarne Sandborg.

Teatteri Refleksionin nukketeatteritaiteilijoiden lisäksi projektissa on mukana tanssijoita Black Box Dance Companysta ja käsikirjoittajia ja näyttelijöitä Teatteri Katapultista.

Uudenlaista teatterielämystä on mukana luomassa myös suomalainen
Aapo Repo. Vuodesta 2014 Teatteri Refleksionille töitä tehnyt nukketeatteritaiteilija ja Uniman hallituksen puheenjohtaja
pitää projektia hyvin vaativana.

- Suurin haaste on ollut löytää kolmen eri taiteenalan kesken yhteinen kieli. Tanssi, teatteri ja nukketeatteri. Odotan että pystymme vastaamaan tähän haasteeseen ja menemään jopa sen yli, kuvailee Repo ajatuksiaan projektista.

Syksyllä yleisölle esitettävä teos ei ole vielä valmis. Esityksen toteutustapa eroaakin Revon mukaan muista hänen kokemistaan teatteritapahtumista sillä, että esitystä luodaan ja kehitetään porukalla ensi-iltaan asti työpajoissa. Työpajojen välillä käsikirjoittaja ja ohjaajat kehittävät ideoita ja ajatuksia seuraaviin työpajoihin.

  • Me valmistamme työryhmänä sen kaltaisia paperihahmoja, jotka voivat muuttua joksikin muuksi kesken esityksen. Tällä kertaa kyse on siis enemmän paperiteatterista. Se teema on itseasiassa ollut ilmassa koko viime vuoden ajan. Viime kerralla saimme aikaiseksi muutamia todella mielenkiintoisia hahmoja, joten olen hyvin innoissani lopputuloksen suhteen.

Euroopan kulttuuripääkaupunki Aarhus on tullut tutuksi Revolle kuluneiden kolmen työvuoden aikana.

  • Aarhus on viriili kaupunki, jossa on silti luonto hyvin lähellä. Mielipuuhaani on käydä lenkkeilemässä tai valokuvaamassa vapaa-ajallani. Myös erilaisia ravintoloita ja klubeja löytyy mukavasti. Kesällä tämäkin kaupunki osaa olla jopa villi.

Juhannusviikolla haastatteluun saatu Repo viettikin parhaillaan aikaa kaupungissa. 

  • Ja se mitä HUNGERiin tulee, niin kyllä sitä kannattaa tulla katsomaan pidemmänkin matkan päästä, samalla voi tutustua Aarhusiin.

HUNGER – projektin tuotos on koettavissa teatterifestivaaleilla Aarhusissa 11.-12.11.2017.

Kuvat on otettu HUNGER – projektin nukketeatterityöryhmän harjoituksista Aarhussissa 29.6.2017.
Teksti:
Marjoannika Nyman
Kuvat: Marie Linde Mayer